Kuchnia żydowska. Sekret wyrafinowanych smaków!

koszernaKoszerność. To pierwsze, co nasuwa się, gdy myślimy o kuchni żydowskiej. Jeśli pytacie, jak można w kilku słowach opisać propozycje tradycyjnych dań żydowskich, odpowiedź jest jednoznaczna. Niezwykłość połączeń smakowych, dzięki którym uzyskujemy niebanalną, aromatyczną kompozycję. W kuchni żydowskiej panują żelazne zasady odnośnie wyżej wymienionej koszerności. Ścisłe ich przestrzeganie jest jednym z elementów religii Żydów. Panuje tu podział na czyste (koszerne) czyli dozwolone produkty oraz zakazane, "nieczyste" pokarmy. Przygotowując tradycyjne pokarmy kuchni żydowskiej, Żydzi bazują na nakazach zawartych w Torze (Pięcioksięgu Mojżesza). Tora kładzie największy nacisk na eliminowanie z jadłospisu m.in. mięsa wieprzowego, koniny (oraz krwi zwierzęcej), ryb (bezłuskowych), skorupiaków, kawioru a nawet owadów. Zakazane jest łączenie mleka z mięsem. Można natomiast spożywać mięso krów, kóz, owiec, drobiu, ale tylko wówczas gdy pochodzi ono ze specjalnego, rytualnego uboju (szechita). Oddzielne są też naczynia, w których przygotowuje się potrawy mięsne i mleczne. Warto nadmienić, że charakterem kuchnia żydowska, dość wyraźnie przypomina kuchnię arabską (podobne regionalne produkty, nakazy religijne itp.) oraz dużo w niej wpływów z kuchni iberyjskiej, polskiej, a nawet niemieckiej czy rosyjskiej. Dla Żydów bardzo ważnym momentem, który rzutuje na charakter narodowej kuchni jest szabat. To czas, kiedy przygotowuje się specjalne potrawy. Każdy ortodoksyjny Żyd wstrzymuje się od gotowania czy rozpalania w piecu. Stąd tak wiele w tym czasie, oryginalnych zimnych przekąsek, potraw duszonych (np. czulent). Nas zaskoczyć mogą dość egzotyczne połączenia przypraw i smaków. Wyczuć możemy z łatwością goździki, kminek, gałkę muszkatołową, szafran, ponieważ Żydzi wyjątkową lubują się w tych właśnie przyprawach. Ponadto lubią doprawić potrawę czosnkiem, cebulą, tłuszczem drobiowym. Natomiast potrawy mięsne i rybne bardzo często mają słodkawy miodowy posmak. Smakosze doceniają propozycje kuchni żydowskiej zwłaszcza te, które przygotowuje się z ogromną starannością w czasie najważniejszych świąt religijnych tj. Chanuka, Pascha, Purim, Szawuot czy Sukkot. W naszej polskiej kuchni na stałe do menu wpisały się takie specjały kuchni żydowskiej, jak chałka, bajgle, pulpety rybne, maca, karp po żydowsku czy sałatka galicyjska. Kuchnia żydowska jest niezwykłą podróżą międzykulturową, zdominowaną przez religijne zasady i szacunek do ich przestrzegania.



Muzeum Historii Żydów Polskich gotowe
W związku z tym, że historia polskich Żydów jest w naszym kraju wciąż żywa, powstała kilka lat temu inicjatywa stworzenia miejsca szczególnego. Budowa Muzeum Historii Żydów Polskich wymagała wielu nakładów: pracy i finansowych. Pomysł postawienia takiego gmachu został zaaprobowany...
Wymiana automatyki
Udoskonalenie produktywności linii produkcyjnych, modernizacja maszyn poprzez inicjację nowoczesnych programów sterowania. To gwarantuje teraz, wprawna automatyka przemysłowa. Sterowniki Simatic i Sinumeric, na których bazujemy okazują się do tej pory najlepszymi systemami monitoringu maszyn...
Wzór kliniki ginekologicznej
Wiele problemów zdrowotnych wymaga interwencji specjalistów medyków jacy wielokrotnie mają do czynienia z takimi zagadnieniami oraz posiadają wiedzę niezbędną do do ich terapii. Zdecydowanie trudniej bywa w sytuacji nękające nas nieprzyjemności są intymne a przez to krępujące. Wtedy...